Czemu tak ważne jest śniadanie?
- daje nam ono energie na cały poranek
- poprawia przemianę materii
- jeśli go nie zjemy spada nam glukoza we krwi
- jesteśmy zmęczeni, trudniej nam się skupić
- gdy nie zjemy śniadania jest większe prawdopodobieństwo, ze taki osoby około godziny 10-12 sięgają po jakieś słodkości czy kawę (ale to daje energie tylko na chwile, a potem znowu odczuwamy duży głód)
- jest udowodniane, że osoby jedzące śniadanie mają mniejsze problemy z otyłością
Z czego powinno składać się śniadanie?
- biłka, np. jajka, mleko, kefir, twaróg
- węglowodany złożone, np. płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, musli
- tłuszczy roślinnych, np. trochę naruralnego masła
- witaminy, składniki mineralne np. owoce, warzywa, orzechy,
Co zjeść na śniadanie?
OWSIANKA
Jest to zdecydownie bardzo popularne sniadanie. Owsianka dostarcza dużo białaka i dostarcza wszystkich potrzebnych aminokwasów, a w dodatku jest dobrym źródłem błonnika. Można ją robić ze wszystkim co się ma pod ręką: różnymi owocami np. bananem, jabłkiem, malinami, truskawkami, ale można tez z domowym masłem orzechowym, cynamonem, gorzką czekoladą :)
Ja najbardziej lubie owsiankę z bananem, masłem orzechowym. Czesem dodaje też do niej cynamon czy gorzką czekoladę.
Składniki:
-mleko
-płatki owsiane
-banan
-masło orzechowe
Składniki:
-mleko
-płatki owsiane
-banan
-masło orzechowe
Do 200ml dodajemy około 5 łyżek płatków osianych. Gotujemy okolo 3-5 min i czekamy, aż trochę ostygnie. Potem dodajemy łyżkę domowego masła orzechowego i banana. Można też dodać roztopioną gorzką czekoladę i cynamon dla większego aromat :)
KANAPKI
Wiele osó robi je nie tylko na śniadanie, ale też na drugie śniadanie, podwieczorek, nawet na kolacje.
Tu każdy może się popisać własną wyobraźnią. Kanapki mogą być chyba ze wszystkim.
Podam wam pare przepisów na mój ulubiony rodzaj kanapek :)
- chleb razowy z ugotowanym jajkiem i szczypiorkiem
- chleb razowy z chudą szyneczką, sałatą i rzodkiewką
- chleb razowy z serkiem wiejskim, rzodkiewką i sczypiorkiem
JAJECZNICA
Tu też pożna wiele kombinować. Możemy ją zrobic ze szypiorkiem i pomidorem albo szyneczką. Tak naprawdę z czym kto tam lubi.
Potrzebujemy :
-Pół pomidora
-Pół cebuli
-szcypiorek
-3 jajka
-sól i pieprz dla smaku
- masło (najlepiej klarowane)
Najpierw kroimy i dodajemy pomidora, cebulę i smazymy. Najpierw na patelnię wkładamy cebulę, potem pomidora, a na koniec jajka. Gdy juz włozymy jajecznicę na talerz dodajemy sczypiorek.
PLACUSZKI OWSIANE
Składniki:
-2 jajka
-płatki owsiane
Można dodac też otręby, siemię lniane kto co lubi :)
Rozbijamy jajka. Wkładmy do miski z płatkami owsianymi i mieszany, aby uzyskać jednolitą masę. I na koniec wkładamy na patelnię.
Możemy do nich dodać owoce, masło orzechowe, polać czekoladą, orzecami :)
Placuszki owsiane możemy potraktować jako śniadanie albo też drugie śniadanie, czyli zabrać do skzoły pracy.
PLACUSZKI BANANOWE
Składniki:
-100 g białego sera light lub innego serka twarogowego
-1 banan
-1 jajo
-pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-2 płaskie łyżki otrębów
-2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej.
Wszystkie składniki wymieszać (banana i ser rozgnieść). Trochę poczekać (około 10min), aby zrobiły się otręby. Wlać na patelnię i smażyć.
Moży je również zjeść z dodatkami: masło orzechowe, rozpuszczona czekolada gorzka, orzechy, suszone owoce, dżem.
oo placuszki bananowe-jakaś nowość dla mnie!
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować:)) świetny post, bardzo pomocny
Ja tam uwielbiam te placuszki :) Najlepsze na weekendowy poranek <3
Usuń