sobota, 30 maja 2015

Słodkie nie zawsze musi być niezdrowe..


Wiele osob na diecie mysli, ze jest to męczarnia.. Uwazaja, ze mogą jeść tylko zdrowe posilki i do tego ciagle, i ciegle to samo. Ale tak nie jest! Z przepisami możemy dużo eksperymentować. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, produkty, które wykorzystyje w różnej postaci :)

Wątpie, że ktoś wytrzymałby długo na diecie nie jedząc nic na co ma ochotę czy po prostu nic słodkiego.. Deser nie musi nam sie kojarzyć z czyms wysokokalorycznym, niezdrowym. Po co kupować np. ciastka w sklepie jak możemy je przygotować w domu? I wtedy mamy pewność, że są zdrowe i pyszne jednocześnie

Wydaje mi się, że niejedna z nas ma takie momenty, że ma ochotę na coś słodkiego. Na jakąś pyszna czekoladę, lody, batoniki czy żelki, ale nie chcecie sobie na to pozwolić, bo np. ostatnio juz miałyście dużego, dużego cheata. Co wtedy zrobic?

Czym zastąpić słodycze?


Wedlug mnie najlepszym sposobem zastąpieniem słodyczy jest zjedzenie czegoś słodkiego, ale zdrowego :) Podam wam parę moich ulubionych deserków:

CIASTECZKA OWSIANE


Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (tradycyjnych, nie błyskawicznych)
1 1/2 szklanki pełnoprzemiałowej mąki orkiszowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium
1/2 łyżeczki soli
2 duże łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego
6 dużych łyżek gorącej wody
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 
1 szklanka oleju kokosowego (lub margaryny roślinnej)
1/3 szklanki rodzynek lub suszonych żurawin
1/3 szklanki orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Do kubka wsypujemy siemię lniane i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby papka zgęstniała do konsystencji kleistego żelu.
2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C (350F).
3.W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, za wyjątkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego.
4. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku lub w mikrofalówce. Dodajemy olej i papkę z siemienia lnianego do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Następnie łyżką wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z jednej łyżki mieszanki wychodzi jedno ciasteczko. Jeśli trzeba delikatnie spłaszczamy ciasteczka na blasze.
6. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru. Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek owsianych.

PUDDING RYŻOWY

Składniki:
2 szklanki ugotowanego na sypko brązowego ryżu (użyłam ryż jaśminowy)
4 szklanki mleka roślinnego (użyłam pół na pół mleko z nerkowców i mleko migdałowe)
2 łyżeczki wanilii

½ szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki  zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
2 łyżki soku z cytryny

1. Mleko, wanilię, cukier i przyprawy mieszamy dokładnie ze skrobią kukurydzianą (lub mąką ziemniaczaną).
2. Do garnka wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy mieszankę z mleka i przypraw, i gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zacznie przypominać konsystencją budyń. Doprowadzamy do wrzenia na około 2 minuty.
3. Po zdjęciu z ognia dodajemy 2 łyżki świeżego soku cytrynowego i dokładnie mieszamy.
Pudding wlewamy do wypłukanych zimną wodą salaterek lub szklanek.   Kiedy ostygnie, dekorujemy musem                                                                                                                             owocowym lub świeżymi owocami.  

PANNA COTTA



  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki kaszki orkiszowej
  • garść malin lub truskawek


Kaszkę gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Jeśli jest za gęsta, dolewamy mleka. Gęstą i ciepłą kaszkę nakładamy do filiżanek lub małych miseczek. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Po godzinie wyjmujemy, zanurzamy filiżankę w gorącej wodzie i odwracamy dnem do góry, by deser wysunął się na talerzyk. Podajemy z malinami lub truskawkami.


BATONIK MUSLI


Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki otrębów żytnich
garść suszonej żurawiny
garść słonecznika
garść ryżu dmuchanego
garść orzechów arachidowych
kilka suszonych moreli
5 łyżek miodu / syropu z agawy 1 jajko3 białka jaj


                                                              Wykonanie:

Morele i większe kawałki żurawiny kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy płynny miód lub syrop z agawy / klonowy. Wbijamy całe jajko i 3 białka. Jeśli masa będzie zbyt sypka dodać można jeszcze białko, lub więcej syropu, ewentualnie nieco mleka. Całość mieszamy i wykładamy na blachę. Ja użyłam tortownicy, bo akurat idealnie pomieściła tą ilość masy, która wyszła z podanych proporcji.
Pieczemy w piekarniku 160 stopni ok. 17 minut. Pilnujemy jednak aby się zbytnio nie zrumieniły, lub jeśli będą zbyt blade, podkręcamy pod koniec nieco temperaturę.




OMLET OWOCOWY


Składniki:

*4 łyżki płatków owsianych
*jajko
*banan lub jakis inny owoc
*szczypta proszku do pieczenia
*jogurt


Mieszany mąkę i płatki owsiane. Potem dodajemy inne dodatki i znowu miksujemy, mieszamy wszystko. Na koniem smażymy na patelni.


NALEŚNIKI


Składniki:
-50g mąki pszennej typ 1850
-1 jako
-3 lyzki jogurtu naturalnego
-łyżeczka proszku do pieszenia
-trochę wody

Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i smażymy. Dodajemy do tego jakieś ulubione dodatki, owoce, masło orzechowe, rozpuszczoną gorzką czekolade.



PANCAKES


Składniki:
-60g mąki pszennej typ 1850
-jajko
-50ml mleka
-trochę wody
-łyżeczka proszku do pieczenia
-50g twarogu półtłustego lub chudego



                                                                                Przygotowanie :                                                                       Fot: http://trfc-blog.blogspot.com/#_=_

Ubijamy osobno białko i osobno  żółtko, proszek do pieczenia, mleko, twaróg. Do białka dodajemy mąkę i mieszamy.Potem lączymy i smazymy na patelni. Potem dodajemy dodatki i gotowe!


KOKTAILE OWOCOWE



Tu możemy eksperymentować. Dodajemy jogurt naturalny i       do tego owoce, które lubimy, np. babany, truskawki, maliny, borówki i wiele innych :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz